Mennyi az „átlagember” értelmi képessége?

Emlékszem, egy marketing tanárom az egyetemen azt mondta, sohasem tudjuk eléggé lebecsülni az átlagember értelmi képességeit. Emlékszem, nagyon felháborodtam ezen a mondaton jó 15 évvel ezelőtt. Azóta pedig egyre többször érzem az igazságát.

Hogy jobban megértsd, elmesélek egy történetet.

Az 1980-as években az A&W étteremlánc létrehozott egy új terméket, hogy versenyezzen a McDonald’scal (igen, így írják helyesen). A termék neve nem volt más, mint

egyharmad fontos szendvics.

A font ez esetben a szendvicsben lévő húspogácsa méretére utalt: a McDonald’s egynegyed fontosával (kb. 11 deka) szemben ebben egyharmad fontos (kb. 15 deka) húspogácsa volt.

Ráadásul az ízteszteken is az A&W szendvicsét tartották jobbnak, és ugye arányaiban olcsóbb is volt, mint a McDonald’s burgere. Ennek ellenére nagy bukás lett belőle. Tudod miért? Kikutatták, meg tudom mondani pontosan:

mert a vásárlók nem értették a törteket, és azt hitték, az 1/4 nagyobb, mint az 1/3.

Mivel a négy nagyobb, mint a három. Értesz, ugye?

Jó lenne azt mondani, hogy ez biztosan egy kisebbség, de ha csak a kisebbség lett volna így ezzel, akkor a szendvics sikeres lett volna… az ÁTLAG volt így ezzel.

A gond csak az, hogy ezek az átlagemberek választanak, ők népszavaznak, ők mondják meg, merre menjen a világ.

Ezért gondolom, hogy az általános, egyenlő választójog a hozzáértéssel való súlyozás nélkül mindig oda fog vezetni, hogy a legnagyobbat mondó politikus nyer a legészszerűbbel szemben.

Mert hiába jobb az íze, hiába olcsóbb, hiába nagyobb – ha az egyszeri szavazó nem érti meg, mi lenne a saját érdeke.

Egészségesebb társadalmakban persze magasabb ez a szint, és az oktatás szisztematikus fejlesztésével próbálják is egyre feljebb tolni ezt a szintet generációról generációra. Illetve egészségesebb társadalmakban a szakértőknek komoly tisztelete, tekintélye van a laikusokkal szemben.

De ez hosszú-husszú évtizedek munkájával érhető csak el – a hatása viszont ötven, ha nem száz évig érződik.

(A történet forrása)

2022. októberében - elhagyom a Facebookot és nem fogsz többet értesítéseket kapni tőlem.

Ha szeretnéd továbbra is olvasni az írásaimat, kérlek iratkozz fel a hírlevelemre IDE KATTINTVA!

 

Ha tetszett a cikk, ne felejtsd el megosztani másokkal is!

agoston-laszlo4
agoston-laszlo4
Scroll to Top