Amikor Mészáros Lőrinc jótékonykodik és még hálásnak is kéne lenni érte

„Nem lenne szabad, hogy ukránok vérével fizessünk a gázért” – mondta Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter. És úgy látom, Magyarországon sokan nem értik a szavait.

Eleve ez a rezsicsökkentés… olyan, mint amikor a kutyabőrös nemes kilép a templomkapun és alamizsnát szór a póroknak, és azok nem azon gondolkodnak, hogy vajon miből is van az uradalom meg a hatlovas hintó, hanem teli pofával vigyorogva hajlonganak az apróért és marakodnak a fillérekért.

Mint amikor Mészáros Lőrinc jótékonykodik és még hálásnak is kéne lenni érte.

Nade Oroszországot szankcionálni jelenleg még csak nem is a rezsicsökkentés kérdéskörébe tartozik. Úgy látom, sokan nem vették még észre, hogy éppen háború van. Nem Ukrajnában. Világháború.

Nem a Nyugat kezdte, nem Ukrajna kezdte, hanem Oroszország. Ezt lehet relativizálgatni, ezt lehet értékelgetni, de elég megnézni, ki lépte át kinek a határát és ki húzta meg először a ravaszt. A tények baromira makacs dolgok…

És ebben a háborúban, amelyben jó eséllyel egy birodalom süllyed el, a Nyugat úgy döntött, nem fegyverrel fog harcolni, hanem gazdasági erővel. A XX. század hadviselése találkozik a XXI. század hadviselésével.

Lehet itt rezsicsökkentést emlegetni, de nem esett le a tantusz: itt már régen nem a rezsi a tét. Nem az alamizsnaosztásnál tülekedés ideje van.

Nem az a kérdés, hogy mennyiért fűtesz, hanem, hogy állva maradnak-e a házad falai. Nem az a kérdés, hogy rossz lesz-e, hanem, hogy életveszélybe kerülünk-e.

Hogy viszik-e a férfiakat katonának és gyárthatnak-e a nők Molotov-koktélt.

Amikor ezeken a szavakon felakadsz, akkor látszik, hogy mennyire nem érted a világot, és ami zajlik benne. Szerinted két hete az ukrán nagymama sejtette, hogy mára menekülnie kell?

Szerinted amikor Putyin atommal fenyeget, a radioaktív hamu megáll a határon? Amikor az orosz Bayer Zsolt tévében mondja ki, hogy „minek világ, ha nincs benne Oroszország?”

Ha a NATO közbelép, nyílt háború lenne. Nyílt világháború. Segítek, ez azt jelenti, hogy lőnének rád is.

A NATO azonban nem lép közbe lőfegyverrel, hanem közbelép gazdasági fegyverrel.

Persze mondhatod erre, hogy mit érdekel téged, hogy Ukrajnában hányan halnak meg, te a pénzedet akarod. Neked senkid az ukrán, te leszarod, ha ők meghalnak, csak legyen olcsóbb a rezsi. (Egyébként nem olcsóbb, de ebbe most ne menjünk bele.)

Csak azt nem látod, hogy Oroszország addig nyújtózik, amíg engedik neki. Lehet, hogy leszarod, ha a szomszédot tépi szét a medve, nem neked fáj, de a medve nem áll meg. Főleg, ha már eszét vesztette…

Másrészt meg az alamizsnát a sárból kapargatva akár meg is állhatnál egy pillanatra és feltehetnéd a kérdést magadnak: biztosan ez a legtöbb, ami kapható?

Nem lehet, hogy nem lenne szükség Mészáros Lőrinc adományaira, ha nem lenne maga Mészáros Lőrinc?

Nem lehet, hogy ki tudnál te fizetni bármilyen rezsit, ha nem tapsolnál, miközben kilopják a szemedet?

Tudod, én Angliában élek. Itt nem rezsicsökkentés van, hanem magasabb bérek és létezik a szociális háló. Itt nem alamizsnát oszt a kegyelmes úr, hanem fizetést keresel és nem is várnak érte hajbókolást.

Lehetne otthon is… tudod mennyin múlik? Ki kéne húzni a fejünket a seggünkből.

2022. októberében - elhagyom a Facebookot és nem fogsz többet értesítéseket kapni tőlem.

Ha szeretnéd továbbra is olvasni az írásaimat, kérlek iratkozz fel a hírlevelemre IDE KATTINTVA!

 

Ha tetszett a cikk, ne felejtsd el megosztani másokkal is!

agoston-laszlo4
agoston-laszlo4
Scroll to Top