Nadia Nadim, az afgán menekültből lett világsztár női focista

Ő Nadia Nadim. Afganisztánban született, az édesapját 11 éves korában gyilkolták meg a tálibok. Ezt követően a családjával egy teherautó hátuljában menekültek Dániába.

Nadia ma 33 éves, majdnem százszoros dán válogatott focista, EB-ezüstérmes, francia bajnok a Paris Saint-Germainnel, a Forbes szerint a világ legbefolyásosabb 20 női sportolójának egyike, az UNESCO „lányok és nők oktatásért küzdő bajnoka” cím birtokosa, amit a sport népszerűsítéséért és a nemi egyenjogúságért (főleg az oktatásban) folytatott harcáért kapott.

A foci mellett az aarhusi egyetemen plasztikai sebésznek tanul (!), éppen a gyakorlatát tölti.Nadia muszlim, egyes források szerint 9, mások szerint 11 nyelvet beszél. A Nike, a Hugo Boss és a Visa reklámarca.

Az életéről dokumentum-sorozatot készítettek, és könyvet is adtak ki, ami az év egyik legsikeresebb sporthoz kapcsolódó könyve lett Dániában. A világ egyik legjobban kereső női futballistája, de simán lehetne „A” leggazdagabb is, ha nem utasít vissza szerződéseket. Azt mondja, nem a pénzért focizik.

Abból úgyis lesz neki mindig elég, ha elkezd majd orvosként is praktizálni.

(forrás)

2022. októberében - elhagyom a Facebookot és nem fogsz többet értesítéseket kapni tőlem.

Ha szeretnéd továbbra is olvasni az írásaimat, kérlek iratkozz fel a hírlevelemre IDE KATTINTVA!

 

Ha tetszett a cikk, ne felejtsd el megosztani másokkal is!

agoston-laszlo4
agoston-laszlo4
Scroll to Top