Miért nem működik az „én dolgom, hogy beoltatom-e magamat”-hozzáállás?

oltásellenes fülbevaló

Rengeteg kommentben látom előkerülni ezt a problémát, ezért alább négy egyszerű, könnyen belátható pontban vázolom, miért nem egyéni kérdés az oltás beadása – akár a koronavírusról, akár más fertőző betegségről beszélünk.

1, Amíg a vírus (tüneteket okozva vagy anélkül) terjed, mutálódik is. Tehát minél több ember kapja el, annál nagyobb az esélye, hogy lesz olyan mutáció is, amely ellen nem hat a vakcina. Minél több embert oltanak be, annál kevesebb lesz a mutáció is. Logikus, nem?

2, Nem mindenki oltható. Immungyengék, bizonyos betegségekkel élők stb. nem kaphatják meg az oltást, de a betegség rájuk igazán veszélyes. Ezen felül az sem biztos, hogy mindenkihez eljut az oltás például technikai okokból. Ők a szándékuk ellenére megfertőzhetőek maradnak – és elkaphatják a be nem oltottaktól a fertőzést.

3, Amikor valaki „inkább választja a betegséget, mint az oltást” (ez idézet volt), és kórházba kerül, akkor egy túltelített egészségügyben olyanok elől foglalhat el ágyat és kapacitást, akik mondjuk autóbaleset miatt kerültek be. Tehát megint nem csak az ő dolga, hogy beoltatja-e magát.

4, Mivel nincsen 100 százalékos hatékonyságú vakcina, lesznek, akik annak ellenére is el tudják kapni a betegséget, hogy be vannak oltva. Ha ez csak 1%, egy tízmilliós országban még mindig 100 000 ember. Ők megintcsak az akaratuk és szándékuk ellenére kaphatják el a kórt olyantól, aki nem oltatta be magát.
Úgy gondolnám, ez logikus, józan paraszti ésszel is érthető és belátható…

A jó hír, hogy bár valóban nincsen 100%-os hatékonyságú oltás és valóban lehetséges a betegség továbbadása az oltás megkapása után is – csak éppen jelentősen kisebb az esélye.

A napokban közreadott (és még nem peer reviewolt) kutatások szerint valahol a 61-93%-os hatékonyság közelében vannak a Pfizer és a Modena oltásai a tünetmentes továbbadás megelőzés tekintetében.

Egy pandémiát egyedül nem, egyedül közösségként lehet legyőzni…

2022. októberében - elhagyom a Facebookot és nem fogsz többet értesítéseket kapni tőlem.

Ha szeretnéd továbbra is olvasni az írásaimat, kérlek iratkozz fel a hírlevelemre IDE KATTINTVA!

 

Ha tetszett a cikk, ne felejtsd el megosztani másokkal is!

agoston-laszlo4
agoston-laszlo4
Scroll to Top