Már érteni sem értjük, mi lenne a közmédia feladata?

Tudod, vannak dolgok, amiket újságoktól (még az Indextől se) várhatsz – ez lenne a közmédia lényege és feladata.

Mert egy igazán hosszú, „kutatós”, oknyomozó cikket megírni 2020-ban egyszerűen nem éri meg anyagilag. Számolj velem!

Egy online médium a hirdetésekből él, tehát számára a legfontosabb, hogy kattintásokat generáljon. Ezért látsz annyi „Nem fogod elhinni, mi történt!” és „Fantasztikus felfedezés, ami megváltoztatja a világot!” jellegű címet a Facebookon.

Hogy kattints. És utána kattints az oldalon megjelő hirdetésre is. Ebből van a bevélel.

Csakhogy ha valaki négy napig ír egy cikket (mint most én a koronavírusról), akkor annak az egy cikknek kéne kitermelnie az újságíró bérét, a költségeit, a szerkesztőség fenntartását, a szerver fenntartását és az adókat az adott újságíró szempontjából négy napig.

Ám ha ír inkább egy nap három rövidet „A rendszer megint megbukott” címmel, akkor már 12 cikk jut ugyanennyi munkaidőre.

És a hosszú, elemző, ismeretterjesztő cikkekre bizony nem kattintanak 12-szer annyian…

Erre (is) tartjuk a közmédiát. Ők nem a hirdetési pénzeket keresik, hanem az állam tartja el őket – azaz előfizetőjük minden adófizető polgár.

Az ő feladatuk lenne olyan cikkeket megírni, filmeket leforgatni, beszélgetéseket közreadni, amelyek bár nem fognak kiugró kattintás és megtekintésszámot generálni – de állati hasznosak.

Ezt még az új Index se vállalhatja fel magára addig, amíg nem teljes mértékben előfizetésekből finanszírozott. Csak akkor, ha a túlélésért már nem kell a kattintást hajtaniuk.

Talán ilyenkor érted meg, micsoda botrány, ami a közmédiában évi 97 milliárd forintért megy! Nem csak az összeg nagysága (az Index egy évszázadig elmuzsikálna belőle, csak összehasonlításképp), hanem az elmulasztott feladat is!

Aztán boldog-boldogtalan hülyézi egymást, mert valójában csak nagyon kevesen értik, hogyan működnek az oltások (szigorúan módszertanilag), hogyan működik a maszk (fizikailag), mit jelentenek az LMBTQ betűi egyesével vagy hogyan működik az Unió.

A másik fele meg azért hülyéz, mert nem érti, mit nem értenek, és csak tágul, egyre mélyül a szakadék.

De honnan is kéne értenünk? Én is két napja olvasok utána három nyelven, ki szerint lenne ez mindenkitől elvárható? Ki gondolhatja azt, hogy ez nem munka?

Igen, nevetséges, hogy 97 000 000 000-ból nem jut erre.

De igazából tudod, miért lehetséges? Mert még azt se magyarázta el nekünk senki rendesen, hogy micsoda a „közmédia”…

(A képen Kaylee Hartung, az ABC News riportere. Azért az ő képét választottam, mert a csinos fiatal nők képe több olvasást eredményez. Igen, ez a kattintásvadászat, ugye? ? )

2022. októberében - elhagyom a Facebookot és nem fogsz többet értesítéseket kapni tőlem.

Ha szeretnéd továbbra is olvasni az írásaimat, kérlek iratkozz fel a hírlevelemre IDE KATTINTVA!

 

Ha tetszett a cikk, ne felejtsd el megosztani másokkal is!

agoston-laszlo4
agoston-laszlo4
Scroll to Top