Véd-e az oltás a koronavírus mutációival szemben?

„Bár még a tesztek korai szakaszában járunk, az rendkívül valószínűtlen, hogy egy új koronavírus-mutáció TELJES MÉRTÉKBEN tegyen egy vakcinát hatástalanná.” – áll a BBC a dél-afrikai variáns kapcsán írott cikkében (kiemelés tőlem).

Minden vírus folyamatosan mutálódik, a koronavírus is már több ezer formában van jelen – de nagyon nem mindegy, hogy a vírus melyik részletei változnak. Jelenleg az angol kutatók a brit, a dél-afrikai és a brazil variáns miatt aggódnak a legjobban, mert ezek nem csak gyorsabban terjednek, de a jelenlegi vakcinák is lehetséges, hogy kevésbé hatékonyak ellenük.

A hangsúly a „jelenlegi” és a „kevésbé” szón van. A dél-afrikai variáns ellen például a Moderna vakcinája a jelenlegi előzetes vélemények alapján kevesebb időre nyújt védelmet, az Astra-Zenecaé pedig jóval kisebb eséllyel akadályozza meg az enyhe és közepes tünetek kialakulását – a súlyos tünetekkel szemben viszont hasonlóan eredményes, mint a többi variáns esetében.

A brazil variáns – amely ma jelent meg Skóciában is – azért ad okot az aggodalomra, mert sokan olyanok is elkapták másodszor, akik már túlestek a betegségen.

A jó hír az, hogy a vakcinagyártók természetesen párhuzamosan dolgoznak azon, hogy elejét vegyék ezeknek a problémáknak, és akár új oltóanyagokkal, akár egy harmadik, kiegészítő oltással vagy más módon, de le tudják követni a vírus változásait.

Hadd zárjam azzal, amivel kezdtem is: az rendkívül valószínűtlen, hogy egy új koronavírus-mutáció TELJES MÉRTÉKBEN tegyen egy vakcinát hatástalanná.

Már kifelé tartunk.

Források: BBC, The Conversation

(A képen: a 2020. decemberéig felfedezett mutációk. Forrás: https://nextstrain.org/ncov/global )

2022. októberében - elhagyom a Facebookot és nem fogsz többet értesítéseket kapni tőlem.

Ha szeretnéd továbbra is olvasni az írásaimat, kérlek iratkozz fel a hírlevelemre IDE KATTINTVA!

 

Ha tetszett a cikk, ne felejtsd el megosztani másokkal is!

agoston-laszlo4
agoston-laszlo4
Scroll to Top