Így néz ki az Egyesült Királyságban az oltási terv és ennyire átlátható a rendszer

1, Az alábbi infografikán láthatod, melyik társadalmi csoport mikor kapja meg az első dózist.

2. Itt tudod megnézni, hogy az utcádban (!!!) hány embert oltottak már be.

3, Itt találsz napi szinten frissülő hivatalos adatokat arról, hogy pontosan hány embert oltottak be eddig (19 177 555 egyébként a ma reggeli szám), mi az aktuális R-szám (ezt mondják egyáltalán Magyarországon?), hány fertőzött van, hányan vannak kórházban…És természetesen ezt leszűrheted az utcád szintjére is!

4, Itt magát, a hivatalos, „mindenre is” kitérő 46 oldalas (!) oltási tervet találod a kormány oldalán.

5, Ez a nem hivatalos kalkulátor pedig kiszámítja neked, hogy nagyjából mikor fogsz sorra kerülni (én legkorábban május végén számíthatok rá, mert egészséges fiatal vagyok).

6, Itt az állami egészségügyi szolgáltató honlapján mindent megtudhatsz arról, hogy hogyan fognak behívni oltásra, hogyan kerüld el az esetleges csalókat (!), és hogyan tudsz jelentkezni, ha úgy gondolod, már meg kellett volna kapnod az oltást.

7, Itt pedig mindent megtudhatsz a vakcináról tőlük olyan részletességgel, hogy még arra is kitérnek, a vakcina vegán.

8, Minden egyes engedélyezett vakcina dokumentációi nyilvánosak, letölthetőek, bárki számára elolvashatóak. Én most csak a Pfizer 8(!) dokumentumát linkelem.

+1, Amikor rákerestem, hogy honnan tudhatjuk, hogy a halálozási számok valósak, az első találat a 136 kormányzati blog (!) egyike volt, ahol leírják a pontos számítási módszereiket.

Természetesen a független sajtó felügyeli az egész folyamatot, és a független állami felügyeleti szervek (az úgynevezett „watchdogok”, azaz a magyarul meglehetősen furcsán hangzó „őrkutyák”) feladata a kormányzati intézkedések folyamatos felülvizsgálata és jelentések közzététele.

Itt például a Statisztikai Hivatal watchdogja figyelmeztette a kormányt nyilvánosan, hogy „a hivatalos adatokba vetett bizalmat alááshatja, ha nem támogatják átlátható és friss információkkal azokat”.Kifogásolta, hogy a kormány lezárást bejelentő sajtótájékoztatója után nem minden adatot tettek közzé nyilvánosan letölthető formában, így nem minden aspektusa volt nyomon követhető a döntésnek.

A kormány magyarázkodni kényszerült, és a Statisztikai Hivatal vezetője tévéadásban jelentette be, hogy „igyekezni fognak, hogy fejlődjenek e téren”.A kormányzat elismerte a hibát és a COVID miatti nagy nyomást okozta érte.

„A teljes átláthatóság életbevágó azért, hogy a lakosság minél jobban megértse, mi történik, és hogy bízhasson mind a statisztikákban, mind azok használóiban.”Majd ők is ígéretet tettek, hogy a jövőben igyekeznek erre a dologra is jobban odafigyelni.

Egyébként a fentiek semelyike nem pénzkérdés. Egyedül igény(esség) kérdése.

2022. októberében - elhagyom a Facebookot és nem fogsz többet értesítéseket kapni tőlem.

Ha szeretnéd továbbra is olvasni az írásaimat, kérlek iratkozz fel a hírlevelemre IDE KATTINTVA!

 

Ha tetszett a cikk, ne felejtsd el megosztani másokkal is!

agoston-laszlo4
agoston-laszlo4
Scroll to Top