A homoszexualitás nem betegség – a homofóbia viszont az

Sokan alapjaiban értik félre az LMBTQ-emberek problémáját. Azt hiszik, ez valami szexuális kérdés, valami választható perverzió, amit aztán az utcákon „reklámoznak”. Vagy pszicológiai betegség, „ferde hajlam”, amit tisztességgel kéne viselni, csendben, kicsit talán szégyenkezve is a nyomorultnak.

Pedig egyikről sincsen szó. Ahhoz, hogy valami betegség legyen, szükséges, hogy szenvedést okozzon a betegnek és/vagy a környezetének. Szükséges, hogy nehezítse a társadalmi beilleszkedését. Hogy megnehezítse a beteg és/vagy mások életét.

Ha ezt átgondolod, megérted, hogy pont a homofóbia a mentális betegség. A homofóbia az, ami szenvedést okoz, ami megnehezíti a beilleszkedést, ami megnehezíti mások életét.

Ezért „fóbia”, azaz alaptalan félelem. A hetero-, homo-, bi- és mindenféle más szexualitás pedig csak a világ legcsodálatosabb dolgának, az emberi szeretetnek a különböző kifejeződései.

Pont ez az egyik legfontosabb tévképzet, ahogy fentebb írtam is: mindez nem (csak) a szexuális gyakorlatról szól. Ez szerelmekről szól. Együtt leélni vágyott életekről szól. A teljes élethez való jogról szól.

Gyakran mondjuk, sőt, ideálként kezeljük: „a szeretet nem ismer határokat”, igaz? Akkor vajon miért próbáljuk meg mégis korlátozni? Két ember egyetértésen alapuló, másokat nem sértő kapcsolatát milyen alapon ítélhetnénk el? És milyen alapon tagadhatnánk meg a boldogságot másoktól, milyen erkölcsiség az, amely a betegséget állítja a szeretet fölé?

Egy egészséges lelkű ember miért is akarná megmondani másnak, kit szerethet, és hogyan? Mi öröme származna belőle? Mi köze hozzá? A homoszexualitás (és általában az „LMBTQ-emberség”) nem gyógyítható, nem is értelmes a felvetés. A homofóbia viszont igen.

Láttunk is már gyógyult homofóbra millió példát.

Szükséges is lenne ezzel komolyan foglalkozni, mert a homofóbia kialakulásának is ismerjük számos okát, és egyik sem irigylésre méltó. De erről majd a sorozat következő részében beszélünk

2022. októberében - elhagyom a Facebookot és nem fogsz többet értesítéseket kapni tőlem.

Ha szeretnéd továbbra is olvasni az írásaimat, kérlek iratkozz fel a hírlevelemre IDE KATTINTVA!

 

Ha tetszett a cikk, ne felejtsd el megosztani másokkal is!

agoston-laszlo4
agoston-laszlo4
Scroll to Top