Miért nem lehet csak a veszélyeztetetteket karanténban tartani?

Amikor valaki azt mondja, ne zárjuk be a világot, „zárják be magukat” csak a veszélyeztetettek, nem számol Magyarország általános egészségi állapotával.

Csak gondoljuk végig, kinek is kéne akkor elzárnia magát:

1, az időseknek (jelenleg 2,5 millió nyugdíjas van Magyarországon!)
2, a krónikus betegeknek (csak rákbeteg 100 ezer van otthon)
3, mindenkinek, aki velük rendszeresen kapcsolatba lép (pl: hozzátartozók, lakótársak, ápolók, idősek otthonának dolgozói stb.).

De például a nemrég tragikusan elhunyt 45 és 36 éves (!) szülőpár esetén is odaírták, hogy volt alapbetegségük: elhízás és magas vérnyomás. Szerinted hány elhízott van Magyarországon? És kinek nincs magas vérnyomása?

Amikor azt mondjuk, zárják el magukat a veszélyeztetettek, mindig 80 fölöttiekre gondolunk infúzióra kötve, és nem vesszük észre, hogy a társadalom tippre legalább felének rá lehetne írni olyat a kórlapjára, ami miatt legyinteni tudnánk: „neki is volt alapbetegsége”.

Ettől még persze meg lehetne húzni valahol a határt, hogy „mennyire” veszélyeztetett emberek zárkózzanak be (elfogadva, hogy a többi „kevésbé, de még mindig veszélyeztetettet” nagyobb veszélynek tesszük ki).

De ez sem megoldható. Ha a vírus szabadon terjed az emberek között, a veszélyeztetettek hozzátartozói és kiszolgálói (ápolók, orvosok stb.) meg fogják kapni, és „beviszik” közéjük a legnagyobb óvatosság mellett is. Ráadásul a nagy számok törvénye alapján sokhoz egyszerre.

Emlékszel még, hogy „nem a fertőzés elkerülése a cél, hanem a görbe laposítása”? Ez azóta sem változott. A cél az lenne, hogy ne terhelődjön túl az egészségügy (mondjuk otthon ez a mondat önmagában értelmezhetetlen), apránként essenek át rajta az emberek. Mert ha nem így történik, a kórházba kerülők túlélési statisztikái is összeomlanak. Ezért nem az embereket izoláljuk, hanem a vírust. Mert az embereket biztonságosan nem lehet, és mert borzasztóan sokan is lennének, akik valamilyen szinten veszélyeztetettek.

Ja és még valami: ha nem izolálod a vírust, mutálódni fog. Ez törvény. Minél többször replikálódik, annál több féle új változat születik. Így is mutálódik, hogy a fél világ be van zárva – szerinted mi lenne, ha engednénk a terjedését?

Hidd el, nálam jobban senki se gyűlöli ezt a helyzetet. De éppen ezért írtam ezt le, hogy ahol vannak valós intézkedések, ott értsük is az okait.

(A kép illusztráció)

2022. októberében - elhagyom a Facebookot és nem fogsz többet értesítéseket kapni tőlem.

Ha szeretnéd továbbra is olvasni az írásaimat, kérlek iratkozz fel a hírlevelemre IDE KATTINTVA!

 

Ha tetszett a cikk, ne felejtsd el megosztani másokkal is!

agoston-laszlo4
agoston-laszlo4
Scroll to Top