Jézus – a szélsőbaloldali tanító lett a jobboldal példaképe?

Fura belegondolni, hogy egy szélsőbalos tanító – Jézus – hogyan lehet pont a jobb és a szélsőjobb „példaképe”.

Valaki, aki a szegényekkel való törődést, a hagyományok igája alól való felszabadulást, a papság helyett az Isten tiszteletét hirdette, és akit amikor a nemzeti szuverenitásról kérdeztek, azt mondta, „fizesd meg a királynak, ami a királyé”.

És akit végül pont az a korabeli uralkodó elit feszíttetett keresztre ezekért, amely ellen egész életében prédikált: akikhez képest egy irgalmas samaritánust emelt piedesztálra egy példázatában…

Ha többed van, mint amennyi neked kell, oszd szét a szegények kötött – tipikus Fidesz, nem?

Vicces, hogy hogyan vált a konzervatívok vesszőparipájává valaki, aki szélsőségesen újító volt, és pont a konzervatívokat támadta. Aki annyira újító volt, hogy vele zárul le az ó és kezdődik az új szövetség…

Érdekes, kinek a fejében hogyan él ez a kétezer éve megölt ember. Ha ma este visszajönne, ki hogyan szeretné látni.

Nekem például – a tanításait ismerve – kizárt, hogy Rómába menne, hogy ott palástot tegyenek rá és pápai koronát. Vagy hogy az érsekeket és püspököket keresné először. Sosem volt ez a smúzolós típus.

Szerintem prostik és drogosok között találnánk rá egy zsákfaluban. Ahogyan éppen a rendőrség intézkedik ellene rendszerellenes gondolatai miatt, vagy emberek – a nyakukban kereszttel – üldöznék botokkal.

Biztos vagyok benne, hogy sok templomba be nem tenné a lábát – vagy csak korbáccsal a kezében, mint régen. És biztos vagyok benne, hogy ahova mégis, ott a pap nem nyomorítana embereket, ott nem épülne egyházi pénzből stadion és nem szólítana egyetlen párt melletti szavazásra sem a palástos a szószékről.

Azt mondaná, adjuk meg a királynak, ami a királyé, és Istennek, ami Istené. Az ő atyja házát pedig ne tegyük rablók barlangjává. Nem lenne nemzeti megváltó – hanem minden nemzet megváltója. „Globalista.”

Jézust a mai Magyarországon plakátokon gyűlölnék, a tévében mondanának be róla hamis híreket – és ő mosolyogna rajta. Régi farizeusok, új farizeusok… neki igazán egyre menne.

Aztán megítélne eleveneket és holtakat. De nem valami látványos show részeként. Csak megérintené a szemeket és látván látná mindenki, hogy mennyit is ért, amit életében tett.

Színről színre látná a világ, hogy valójában, objektíven mit is tett. A papok, akik a melegek ellen prédikálnak, látnák a kiserdőben miattuk kötélen lógó, szélingatta, élettelen testeket.

A „kereszténység” nevében viszályt keltők látnák a rengeteg nyomort és gyűlöletet, ami a szavaik nyomán úgy terjed, mint a bubópestis fekete üszke.
A rászorulókat megtagadók megéreznék, mennyire rászorulnak az elfogadásra. Nem lennének üstök, nem lennének villás szarvú ördögök, csak a felismerés. És az Ács ránk mosolyogna végül, és megkérdezné: látod már végre?

És látnánk. És lennének, akik ekkor sem hinnének.

2022. októberében - elhagyom a Facebookot és nem fogsz többet értesítéseket kapni tőlem.

Ha szeretnéd továbbra is olvasni az írásaimat, kérlek iratkozz fel a hírlevelemre IDE KATTINTVA!

 

Ha tetszett a cikk, ne felejtsd el megosztani másokkal is!

agoston-laszlo4
agoston-laszlo4
Scroll to Top