Hogy értsd, miről szól – és mivel jár! – a melegházasság körüli vita…

“Túl sok történetet olvastam – és írtam – meleg tinédzserekről, akik a szekálás miatt az öngyilkosságba menekültek. Évtizedeken keresztül voltam tanúja annak, ahogy a homofóbia családokat választ szét, karriereket dönt romba és életeket tesz tönkre.

Az osztálytársaik, idegenek, kommentelők sőt néha a saját családtagjaik bántalmazása miatt. Gyerekek. Megölték magukat, mert úgy érezték, ők nem méltóak a szeretetre, mint az összes többi emberi lény.

Az évek alatt annyira sok meleg barátom ünnepelte velem a születésnapját, mert a saját családja nem látta őket szeretettel otthon!

Túl sok meleg barátommal sírtam együtt, akiknek a szívét összetörte embertársaik viselkedése velük szemben, és a saját kormányzatuk meleg-ellenes törvényei.

Láttam magukat keresztényeknek nevező embereket nyilvánosan azok haláláért imádkozni, akiket szeretek. Láttam őket temetések közelében, ahogyan a kisgyerekeik táblát tartottak a magasba: “ISTEN GYŰLÖLI A BUZIKAT.”

Házasságot köthet egy meleg pár. [A poszt 2015-ben íródott, amikor Amerikában engedélyezték a melegházasságot.]

Ez nem egy focicsapat győzelme. Nem egy politikai kampány nyertesei vagyunk. Heteroszexuális vagyok, nem is egyszer, hanem kétszer házasodtam, és egy olyan dolog miatt ujjongok, amely – és ezzel teljes mértékben tisztában vagyok -, nem lesz hatással az én életemre vagy házasságomra.

De ujjongok és felszabadult vagyok. Heteroszexuális “támogatóként” mindig is a mi szégyenünknek éreztem, hogy másodosztályú állampolgárrá minősítjük a melegeket.

Akiknek neve, arca, élete van, érzelmeik vannak, akik szeretnek, akik néha sírnak, akiket ismerünk és akiket szeretünk, mint személyiségeket, mint embereket.

Hányszor próbáltam meggyőzni ezeket a barátaimat, hogy a többség nem így gondol rájuk? Hányszor burkolóztam súlyos hallgatásba megcáfolhatatlan bizonyítékaik hallatán, amelyek az ellenkezőjéről tanúskodtak? És ennek mostantól Amerikában vége. Nem akarom visszafogni az örömömet, hogy a bigottakat kevésbé irritálja.

Nem fogom abbahagyni az ünneplést, hogy jobban érezzék magukat azok és ne sértsem azok önelégültségét, akik ellenzik a melegek házasságát. Nem az ő vereségüket ünneplem. Mert ők nem vesztettek semmit.

A meleg testvéreimet ünneplem. És köszöntöm őket a hazában, amely már az övék is.”

(Az eredeti angol szöveg szerzője Connie Schultz, az angol verzió itt érhető el )

2022. októberében - elhagyom a Facebookot és nem fogsz többet értesítéseket kapni tőlem.

Ha szeretnéd továbbra is olvasni az írásaimat, kérlek iratkozz fel a hírlevelemre IDE KATTINTVA!

 

Ha tetszett a cikk, ne felejtsd el megosztani másokkal is!

agoston-laszlo4
agoston-laszlo4
Scroll to Top