A tények makacs dolgok, akármennyire is próbálunk “nem hinni” bennük, nem minden vélemény kérdése.

A feleség hazáér, és az ágyban találja a férjét, amint éppen nagyban szexel egy ismeretlennel. A (monogám kapcsolatban élő) nő megrökönyödve felkiált:
– Te megcsalsz engem?!

A férfi abba se hagyva hátra néz az ágyból:
– Nem!

A nő feldúltan válaszol:
– Dehát az orrom előtt szexelsz valakivel!

A férfi felháborodott arccal ismét hátra fordul:
– Mégis kinek hiszel inkább: nekem vagy a szemednek?!

2021-ben ez a vicc már nem vicces. Nagyon jól tudjuk, simán megeshet, hogy a nő előbb ostromolja meg a Kapitóliumot, hibáztatja Sorost vagy kaparja ki a saját szemét, mint hogy bevallja magának az igazságot.

Magam is sokáig hittem benne, hogy az embereknek, ha megmutatjuk a valóságot, az igazságot, a tényeket, azzal a véleményük és gondolkodásuk is változni fog.Nem lehettem volna ennél naivabb. A valóság utáni világban élünk. Amikor az oltások hatásossága “hit kérdése”, amikor Trump választási győzelme “hit kérdése”, amikor hiába húz el mellettünk Románia, és fuldoklik minden, a fejlődés is… hit kérdése.

Amikor a fasizmust fasizmusnak nevezni azért nem szabad, nehogy megbántsuk a politikai korrektség ellen kardoskodók érzelmeit, hiába van előttünk feketén-fehéren a történelem és a definíció. A kor, amelyben nincsen igény az objektív igazságra, önmagától bukásra íteltetett.

Mert a tények makacs dolgok, akármennyire is próbálunk “nem hinni” bennük. Nem minden vélemény kérdése.

Azt, hogy létezik objektív igazság, mindig a jövő bizonyítja be. A tetteink következményei. Például amikor az oltásellenesség terjedése miatt megint meghalnak gyerekek már elfeledettnek vélt betegségekben, amikor gyakorlatilag polgárháború szélére sodródik Amerika, vagy amikor hiába hajtogatod, hogy milyen nagyszerű az Orbán-rezsim, a gyerekeid már nem akarnak benne élni és külföldre menekülnek belőle. Minden tett és hit elnyeri a maga jutalmát. Idővel mindig kiderül, kinek volt igaza.

A bölcs ezt előre látja, az ostoba csak utólag tapasztalja meg. A bölcs ismerni akar, nem hinni. És folyton megvizsgálja saját álláspontjait. Az ostobának viszont megmondják, mit lásson, és nem is fogja megkérdőjelezni soha a hittételeit. Éppen ezért az ostobát felvilágosítani sem lehet. Megpróbálni sem érdemes, mert nem így működik.

A tények és az objektív igazság a bölcsek számára fontosak csak. Örülj, ha van szemed látni és van füled meghallani!

A többiek úgyis újra megfeszítik Krisztust. A kiabálásban nem hallatszanak az érveid.

Scroll to Top