A Facebook méreg

A Facebook méreg. Egy parazita, amely elszívja a figyelmedet, az életerődet. Őszintén bevallom, szégyellem, hogy hány millió órányi emberi életidőt adtam neki én is az írásaimmal.

De csak így, általa tudtam láthatóvá válni. Paktumot kötöttem az ördöggel.

A legtöbben úgy gondolják, az, hogy a Nagy Kék rendszere profilt alkot róluk, semmilyen hátránnyal nem jár – hiszen úgysincsenek titkaik.

Nem tudják, hogy a rendszert nem érdeklik a titkaik, mert a rendszer a lelküket, a tudatukat akarja. Nem kell ismerned valakinek a titkait, ha annyira megismered, hogy tudd, mi lehet a titka.

Ha te magad ültetsz vágyakat és eszméket belé. 

Biztosan azt hiszed, túlzok. 2015-ben (!) végeztek egy kutatást, amelyben összehasonlították, mindössze 250 like után mennyire képes a mesterséges intelligencia lemodellezni a személyiségedet. 

A vágyaidat, az álmaidat, a gondolkodásmódodat, a hitedet… a titkaidat. 

250 like (azaz adatpont) után annyira volt pontos a gép, mint a saját házastársad, és jobban ismert, mint a barátaid, a családod, a munkatársaid.

Te hány lájkot nyomtál eddigi életed során?

Ráadásul a Facebook nem csak ezeket az adatpontokat veszi fel, hanem azt is, hogy min állsz meg görgetés közben, milyen oldalakat nézel, mit keresel, talán még azt is, mit csevegsz. 

A gép jobban ismer, mint te magadat. Úgy ismer, ahogyan Istenről szoktuk gondolni.

Nem kell tudnia a titkaidat, ha tudja, mit fogsz holnap titkolni. 

Egyszer dolgoztam egy informatikai világvállalattal egy ügyfélkezelő szoftver beállításában. Amikor tendereztettük őket, két Smith ügynök típusú férfi jött aktatáskával. A végén megkérdeztem:

– Uraim! Mennyit tudhat az Önök rendszere rólam?

A két öltönyös elmosolyodott.

– Mennyire hivatalos választ akarsz?

– Az őszintét.

– Tudja, mikor fogsz meghalni.

Ez már egy évtizede volt, ami elmondhatatlanul sok az informatika világában. Nyilván nagyot is akart mondani a férfi, de a nagyságrend érzékelhető. 

A Facebook (és minden, ami digitális) a figyelmedre vadászik. Egy parazita, ami az életed óráit eszi – az egyetlen erőforrást, ami pótolhatatlan.

Ingyen van – mert te magad vagy a termék. Téged árul, a figyelmed óráit, az álmaid, a vágyaid, amit nem csak hirdetésekkel tud becélozni, de alakítani is tud azzal, hogy mit ad eléd.

És ebben olyan jó, hogy én sem hagyhatom a képességét parlagon, én is fogok még hirdetni rajta sokat. Mondom: én is megkötöttem a paktumomat az ördöggel.

De októberben elhagyom, és erre buzdítalak téged is. Előbb összeszedem azokat az embereket, akiket TÉNYLEG érdekeltek a gondolataim, aztán nem termelek több lájkot és figyelem-órát neki.

Hat és fél év alatt mindenki rájöhetett már, hogy értékesnek/érdekesnek tartja-e, amit mondok. Senkire sem haragszom, ha nem. 

De nincs már szükségem arra, hogy kérve-kéretlenül adjon engem bárki elé. 

És én sem akarok többé a szabályai szerint működni, úgy írni, ahogy ő szereti.

Megszabadulok, és megszabadítalak téged is vele.

Ha érdekel a folytatás, iratkozz fel itt: https://agostonlaszlo.hu/feliratkozas

Örülök, hogy végre meg tudtam hozni ezt a döntésemet. 

2022. októberében - elhagyom a Facebookot és nem fogsz többet értesítéseket kapni tőlem.

Ha szeretnéd továbbra is olvasni az írásaimat, kérlek iratkozz fel a hírlevelemre IDE KATTINTVA!

 

Ha tetszett a cikk, ne felejtsd el megosztani másokkal is!

agoston-laszlo4
agoston-laszlo4
Scroll to Top