Miért írnak a magyar kommentelők annyi tahóságot?

Vajon mi viszi a magyar emberek egy számottevő részét arra, hogy patkánynak hívják az elhunyt királynőt, és hogy gyalázzák halálában?

Szerintem itt látszik meg Magyarország elképesztő frusztráltsága: a saját egzisztenciájában bizonytalan ember, akiből ráadásul hosszú évek óta ölik ki az együttérzést, kiönti a világ ellen érzett haragját.

Olyanra, aki nálánál tanultabb, gazdagabb, szeretettebb, szerencsésebb. Vagy éppen szerencsétlenebb – mindegy: alul felül jár a kasza.

Próbálja a saját elkeseredettségét, sikertelenségét másokra kivetítetni, a benne felhorgadó zsigeri gyűlölet, amit a saját nyomora miatt érez, kifakadhat, mint egy pattanás.

És ömlik a genny a magyar kommentelő szájából migránsra, melegre, liberálisra, királnyőre – mindegy is kire, csak köpni lehessen.

Mert boldog emberek nem patkányozzák a halott királynőket. Ahogyan minimálisan jól nevelt emberek sem.

Emlékszel, mikor régen, a Facebook előtti időkben azt mondtuk, a fórumokon azért megy a trollkodás, mert nincs hozzá arc? A Facebookkal ez megváltozott.

Látjuk, hogy a virágokkal körbevett képű Ica kívánja, hogy dögöljenek meg, hogy a horgászni szerető Feri akarja őket felkötni.

Mert ez normális. Mert ha elmegy a munkahelyére, a barátai közé, nem közösítik ki, nem nevezik annak a nyüves tahónak, aki.

Mert ez megy a tévében, a rádióban, a plakátokon. Ez a nyüves, talpszagú tahóság. Állami díjakkal kitüntetett tolnokok tintájából, Szíjjártó undorító válaszából a német újságíróknak, Orbán buggyos nadrágjából.

Az aljához igazodik a világ, és szörnyülködik a teteje.

Mondhatnád, ez világjelenség – és igazad is van bizonyos szempontból. De ha az utcán sétáló sötét-komor arcokat a világ más tájain fellelhető mosolygósabb emberekével összehasonlítom, ha meghallgatom, hogyan szolgál ki a boltos otthon és máshol…

… azt kell mondjam, Magyarországon messze nagyobb a sötétség.

A fejekben is, az eszmékben is, és a lelkekben is.

Ez fröccsen ránk a kommentek közül. Ez köszön vissza a közutakon. Ez vicsorog a lakógyűlésen.

A társadalom szavakba öntött közhangulata

2022. októberében - elhagyom a Facebookot és nem fogsz többet értesítéseket kapni tőlem.

Ha szeretnéd továbbra is olvasni az írásaimat, kérlek iratkozz fel a hírlevelemre IDE KATTINTVA!

 

Ha tetszett a cikk, ne felejtsd el megosztani másokkal is!

agoston-laszlo4
agoston-laszlo4
Scroll to Top