A “hány zsidó barátja is van Hitlernek” érvelési hiba

Akik a Magyarországon elérhető kormánykritikus lapokat számolgatják, hogy bebizonyítsák, Orbán hazudott Londonban, nagy tévedésben vannak. Sőt, felültek a miniszterelnök hazugságának.

Mert maga a kijelentés egy érvelési hibán, egy csúsztatáson alapult: nem attól lesz a sajtó szabad, ha vannak ellenzéki lapok – ahogyan egy ország sem attól lesz demokrácia, ha vannak ellenzéki pártok.

“Nem vagyok zsidógyűlölő, hiszen vannak zsidó barátaim!” – ismerősen hangzik az érvelés, ugye? Csak ne felejtsük, hogy ez alapján Hitler se lett volna antiszemita, hiszen a saját felesége is zsidó volt*…

Ez a kijelentés egy klasszikus érvelési hibán alapul, éppen ezért a logikai hibát kéne számon kérni, nem pedig belemenni, hogy megszámoljuk “hány zsidó barátja is van Hitlernek”.

A helyes (ellen)kérdés így hagzik: és ezek az sajtóorgánumok egyenlő feltételek mellett, szabad piacon, fenyegetések nélkül dolgoznak? Vagy ezek az ellenzéki pártok betölthetik a funkciójukat azzal, hogy egyenlő feltételek mellett vehetnek részt a választásokon és megkapják a lehetőséget például törvényjavaslataik elfogadtatására?

Szavazhat-e egy Fideszes képviselő a Fidesz ellen?

Az ellenzéki lapokat (meg az ellenzéket) számolgatni azért veszélyes, mert újra beleesünk a szokásos hibába: Orbán mond valamit, és arra REAGÁLUNK, ő határozza meg a témát, ő vezeti a táncot.

Ráadásul így fogást is kapnak a vakimádók, mert “hát hogy is lehetne Hitler zsidógyűlölő, ha a kedvese is zsidó?!”* – alapon lehetséget kapnak hazudni maguknak.

Arra pedig, hogy hazudott, pont a beszélgetés önmagában a bizonyíték: belédnyilallhat, hogy a BBC riporterének kellett volna ezeket a kérdéseket feltennie!Hiszen Magyarországon a magyar miniszterelnököt ellenzéki orgánum emberemlékezet óta nem kérdezheti.

(A képen: Adolf Hitler és felesége, Eva Braun.)

*Eva Braun valódi származásával kapcsolatban – és arról, hogy Hitler tudott-e róla – nincsenek biztos ismereteink, de a közhiedelemben él ez a megállapítás – az érvelési hibát pedig jól szemlélteti.

Ha tetszett a cikk, ne felejtsd el megosztani másokkal is!

agoston-laszlo4

Témák, amikről tudnunk kéne

Ma nincsen működő közmédia Magyarországon - de van számos téma, amiről beszélni kéne.

Mélyen. Hitelesen. Alaposan.

Ezt vállalom.

agoston-laszlo4

Töltsd le az alkalmazásomat a telefonodra!

Telepítés
×
Scroll to Top