Amikor az „Élet iskolájában” nevelkedettek csúfolják a professzort

Tegnap láttam, ahogy egy „az élet iskolájában” végzett fickó nyilvánosan fenyegetett meg egy nemzetközi publikációkkal rendelkező kutatót, egyetemi professzort.

Csúfolta, ujjal mutogatott rá virtuálisan, és megfenyegette. Agresszívan. A professzor a tőle megszokott nyugalommal válaszolt majd kitiltotta az oldaláról. És biztos vagyok benne, hogy éjjel nem aludt jól.

Mert nem egy, hanem ezer ilyen történik vele, ahogy velem is, minden nap.

Hova tűnt a tudás tisztelete? És miért közhelyes, amikor ezt a kérdést felteszem? Miért nem veti ki magából a társadalom azokat, akik nem csak ostobaságokat beszélnek, de aggresszívak is?

Mert nem, álhíreket terjeszteni és hülyeségeket beszélni nem a véleményszabadság kérdése. Ha azt állítom nagy közönség előtt, hogy az ég zöld és a fű kék, az nem egy vélemény, hanem egy hazugság.

És ennek meg kéne, hogy legyen a következménye.

Ahogyan annak is, amikor valaki aggresszív, fenyegető, zaklat valakit a közösség médiában. Nem, nem köteles senki sem eltűrni, hogy tahó legyen vele bárki.

A közszereplés azt jelenti, hogy több kritikát és ellenvéleményt kapsz. De a „megtalállak k5rvaanyád!” nem tartozik ebbe a körbe. És az öncélú sértegetés sem.

De hogyan is kéne elmagyarázni ezt valakinek, akinek az idolja maga is ebből épült fel? Hogyan kéne egy Trump-szavazót felelősségre vonni ezekért, ha az USA elnöke minden nap leköp valakit Twitteren?

Hogyan kéne egy magyar köpködőt jobb belátásra bírni, ha Orbán maga libernyákozik, és Bayer Zsolt lovagkeresztet kaphat?

Hogyan kéne elmondani a gyerekeknek, hogy ne szekálják egymást, ha ezt látják a felnőttektől is?

Hogyan kéne elvárni a gyerekektől, hogy tanuljanak, ha utána egy ostoba, aki szerint lapos a Föld, megfenyegethet egy professzort, és mi csak legyintünk erre?

Ha összeesküvés-elméletet akarsz gyártani, azon gondolkodj, miért és ki aljasította le ennyire a közbeszédet, kinek az érdekében áll, hogy az emberek kritika nélkül nyeljenek be minden szemetet a netről és ki kelti az agressziót.

Minek legyek professzor, ha a végén egy tanulatlan bunkó megalázhat nyilvánosan, és ehhez tömegek bólogatnak?

Nem érezzük, hogy valami hatalmas gond van ezzel az értékrenddel?

Csodálkozunk, ha a gyerekeink egy gyors autóra, kockás hasra vagy egy láda pénzre jobban vágynak, mint egy doktori címre?

És most ne menjünk bele abba, hogy egy doktori cím mögött sokszor mennyi a valós tudás. Főleg, ha az ország államfője is hamisítja a doktoriját, és még tőle kér elnézést a riporter…

Tedd fel a kérdést, hogy számodra érték-e a tudás. És ha igennel válaszolsz, de professzorokat fenyegetsz, talán kezdd szégyellni magad…

(A kép illusztráció.)

2022. októberében - elhagyom a Facebookot és nem fogsz többet értesítéseket kapni tőlem.

Ha szeretnéd továbbra is olvasni az írásaimat, kérlek iratkozz fel a hírlevelemre IDE KATTINTVA!

 

Ha tetszett a cikk, ne felejtsd el megosztani másokkal is!

agoston-laszlo4
agoston-laszlo4
Scroll to Top