Magyaróvári Viktor (Kayamar)


“Micsoda hang! Micsoda harmóniák! Micsoda humor! A hangok gyönyörűen simulnak egymásra, a zenei áthallások sokrétűek. Kiváló munka.”(Brian Eno, többek közt a U2, a Coldplay és a Talking Heads producere, Kayamarról a Noise Festival hivatalos honlapján.)

Noise Festival Certificate

Magyaróvári Viktor (művésznevén Kayamar) rendkívüli képességekkel megáldott zenész. Nem csak abszolút, hanem Herz-hallása is van, amivel nem csak a zenei magasságok meghatározására képes, de a hang pontos Herz-számást is érzi. Ezt a ritka adottságát felhasználva igazi zenei kaméleonná vált, millió hangszín létrehozására képes, ráadásul több, mint 5 oktávos hangterjedelme révén bármilyen szólamot elénekel a legmélyebb kontrabasszustól a kontratenorig.

 

 

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Karvezetés tanszakán végzett, de zeneszerzőként és énekesként is tevékenykedik a vezénylés mellett. Ismert könnyűzenei dallamok áthangszerelésétől Bobby McFerrin utánozhatatlan stílusának utánzásán át egészen a komolyzenei darabok írásáig terjed alkotói palettája. 2010 óta dolgoznak együtt Ágoston Lászlóval, kapcsolatuk a Zeneakadémiai évekre vezethető vissza.

 

 

A média először 2011-ben figyelt fel rá, amikor megnyerte a T-Mobile zeneszerzőversenyét, a Rezene pályázatot. Ez után publikálta első, több saját kompozíciójának összefűzéséből keletkezett Youtube-videóját: a Wind Song Medley-t. Ebben főként az általa (amúgy Tolkien-módra) “feltalált”camirami nyelven énekel, saját magára, 5 szólamban. Nem sokkal később látott napvilágot a világ legmélyebb kiénekelt énekhangjának rekordját megdönteni próbáló videója, amely széles körben ismertté tette. 2014-ben a londoni Noise Festival egyik nyertese lett, Brian Eno személyes választotta ki a több ezer jelentkező közül.

Élő koncerteken szólóban, acapella együttesével a Windsingerszel és Göncz Renáta operaénekesnővel egyaránt fellép, feldolgozásokat, saját számokat, improvizációkat előadva.

További információ:http://www.kayamar.hu