Találkozásom Vona Gáborral

Ágoston László bio photo By Ágoston László

“Ha még egyszer meglátok egy Jobbikos hűtőmágnest a házban, nem vagyok a fiatok többé” - fordultam az ebédlőben a kővé dermedt és sokkolt szüleimhez sok évvel ezelőtt, majd látványosan kettétörtem az inkriminált darabot. “Kedvelitek Feri barátomat? Ezek börtönbe záratnák, mert meleg. Tényleg ezt akarjátok támogatni?”

Szegény szüleim persze a legkevésbé se gondolták ezt át és nem is politikai kiállásnak szánták, csak… feltettek egy az utcán kapott hűtőmágnest…

Pár hete kaptam egy megkeresést: nincs-e kedvem Vona Gáborral, a Jobbik elnökével találkozni egy beszélgetésre. Elsőre nem értettem, hogy vicc-e vagy komoly, akarnak tőlem valamit vagy valami csapda… Végül arra jutottam, hogy ha nem találkozom vele, ha nem ülök le egy asztalhoz azokkal, akik másban hisznek, mint én és nem vagyok kíváncsi mások véleményére - azzá válok, mint ami ellen harcolok. Másként mondva: nem az a kérdés, kivel ülsz le egy asztalhoz, hanem hogy ott mit képviselsz.

Hétfőn felvettem a tavaly a Budapest Prideon kapott szivárványos “buzikarkötőmet” és elindultam a Parlamentbe. Bénáztam egy sort, beálltam a turisták közé, pedig magyar vagyok, nem turista, de végül egy attilás úr mögött csak megtaláltam a helyes utat.

Ismertek. Ez volt az első megdöbbenésem. Tudom, százezer ember követ, de ettől még most is újra és újra megdöbbenek, amikor ismeretlenek felém irányuló szeretetével vagy tiszteletével találkozom. A múlkor egy vécésfiú kérdezett rám, hogy én vagyok-e az Ágoston Laci… Megtisztelő volt és pont ugyanannyira megtisztelő, mint bárki más hasonló kérdése, most éppen a Parlamentben.

A beszélgetés meglepően jó élmény volt. Eleve “harckészültségben” érkeztem a karkötőm miatt. Vártam pár fintort, akár beszólást, hogy provokációnak veszik (jó, legyünk őszinték… valahol az is volt). Ehhez képest tiszteletet kaptam és kulturált eszmecserét EU-ról, arról, hogy mit jelent ma nemzetinek lenni, a menekültkérdésről - és miután szóba hoztam a karkötőt - a melegkérdésről.

Megkérdeztem, hogy mi a helyzet a melegek bebörtönzésével, a rasszizmussal, az antiszemitizmussal, miért nem jönnek ki a Pridera és miért nem vesznek részt a kisebbségek rendezvényein, ha valóban megváltozott a véleményük a kérdésről.

“Ezt szolgálta, amikor Gyöngyöspatán roma közmunkások közé álltam be dolgozni vagy amikor levélben köszöntöttem a zsidó közösséget, de ezeket is mindig a visszájára fordította a média. Szívesen veszek részt beszélgetéseken, fórumokon, ilyen volt például az Egyenlő házasságot mindenkinek?-konferencia is, amiről a sajtó úgy írt, hogy bemerészkedtünk az oroszlány szivárványszínű barlangjába. De akármit csinálunk, a sajtó egy jelentős része szívesebben fotózza az arcunk helyett a lábunkat: van-e valakin bakancs. Aztán ha van - akármiért - azzal fognak foglalkozni a valóban fontos dolgok helyett.” - válaszolta.

Nem kardozni érkeztem, egyébként is én voltam a vendég, nem mentünk bele semmibe igazán mélyen. Ismerkedtünk, nézeteket ütköztettünk, de a meggyőzés és a támadó kritika minden szándéka nélkül. Érzelmi viharok nélkül, egymás tiszteletben tartásával - ahogyan azt mindig is kéne.

Őszintén bevallom, elgondolkodtató élmény volt. Nem lettem Jobbik-szavazó, de kiváncsi igen. Arra, hogy mennyi az igazság abban a képben, amit az állami propagandagépezet a néppártosodó Jobbikról mutat. Le tudják és tényleg le akarják-e vetni az eddigi farkasbőrt? Vona Gábor a pártot vagy magát reprezentálta jobban ezen a kétségkívül kellemes beszélgetésen? És Vona - akinek a politikusi kvalitásai felől eddig se volt kétségem - vajon mennyire képviselte velem szemben azt, amit én hallani akartam azzal szemben, amit akár csak a politikai szükségszerűség kényszerítésében megtenne, ha lehetősége nyílna rá?

Örülök, hogy meghívtak és örülök, hogy elmentem. Megint bebizonyosodott a számomra, hogy semmi sem fekete-fehér - még az sem, amit én régóta annak hiszek. Terv szerint hamarosan a Momentum egy rendezvényén is feltűnök majd egy nyílt beszélgetésen. Vajon Orbán Viktortól is számíthatok majd ilyen megkeresésre?

Szívesen tennék neki eleget.

Ne felejtsd el megosztani, ha értesz és egyetértesz!

Iratkozz fel a hírlevelemre, hogy ne a Facebook döntse el, mi jut el hozzád!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

* kötelező mezők

Tetszett a cikk? Itt lájkolhatod az oldalamat, hogy a következőről se maradj le!

Hasonló cikkeket olvashatsz az alábbi témákra kattintva!