Egy karácsonyi csoda magyaroktól orosz stílusban

Ágoston László bio photo By Ágoston László

Van egy magyar férfikar - a Szent Efrém -, amely volt olyan fesztivál, ahol magyar énekesekkel, magyar karnaggyal győzte le az orosz és más szláv kórusokat - orthodox kóruszene kategóriában. Szenzációs zenéket énekelnek szenzációsan. ( Itt tudsz utánuk nézni. )

Az alábi felvétel több szempontból is a kedvencem és már régen tervezem ezt karácsonykor megosztani veletek. Egyrészt Domahidy László eget-földet rengető basszusa miatt (ez nekem egyébként is gyengém), másrészt a darab miatt: Christmas in Abaúj. Egy magyar népi betlehemest írtak át pravoszláv hangzásúra. Összetalálkozik két nagyszerű kultúra: a miénk és az orosz (mert igenis, az orosz lélek hatalmas és gyönyörű, csak a politikájukkal vannak elátkozva) és a végén a magyar nyelvű dalnak felhangzik a “hvalite!” - “magasztaljuk!” mindkét nyelven.

Ez a felvétel (ahogyan ez a magyar kórus is) egy csoda. Karácsonyi csoda.

Én is szerettem volna 2016 karácsonyára elkészíteni egy ilyen felvételt, ugyanebben a stílusban. Már az embereket is felkértem rá, egy fantasztikus óorosz angyali üdvözletet akartam nektek megmutatni. Nem találtunk olyan magyar orthodox templomot, amelyik vállalta volna, hogy ott vegyük fel. Kár. Talán jövőre.

Ne felejtsd el megosztani, ha értesz és egyetértesz!

Iratkozz fel a hírlevelemre, hogy ne a Facebook döntse el, mi jut el hozzád!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

* kötelező mezők

Tetszett a cikk? Itt lájkolhatod az oldalamat, hogy a következőről se maradj le!

Hasonló cikkeket olvashatsz az alábbi témákra kattintva!