Mit üzenek az egyháznak - egy kirúgott keresztény története III. rész

Ágoston László bio photo By Ágoston László

Ez a cikk a Miért nincs Isten, ha van? - egy kirúgott keresztény története és az Isten áldozatai című cikkek folytatása.

I. gondolatom

– Uram, nyisd meg nekem a Mennyország kapuját! Minden héten templomban voltam, tudom fejből a Bibliát, rendben befizettem az egyházi járulékot és ellenálltam a világ csábításának.

– Adtál-e enni az éhezőknek?

– Gyűjtöttünk az afrikai misszióra, igen!

– És a szomszédodnak segítettél-e a bajban?

– Cigány az, Uram! Lopni jár! Mi közöm hozzá nekem, becsületes kereszténynek?

– Szeretted-e az elesetteket?

– Igen, Uram! Csináltunk férfi- és asszonykört is, együtt imádkoztunk.

– Talált-e nálad menedéket a szajha, akit vernek, a család, aki a háború elől menekül, az agg, akinek nincsen hajléka?

– Meg kellett védenem magam és vagyonom ezektől, Uram! Mit szóltak volna az emberek?

– Hirdetted-e az igét, amely testté lett teérted?

– Igen, Uram! Harcoltam a Te hagyományod betartásáért, harcoltam a Biblia minden betűjéért!

– És harcoltál-e azokért, akiket rád bíztam? A gyermekedért, akit nem olyannak teremtettem, mint te vagy? A kollégáidért, akik alkoholproblémákkal küzdöttek? Az utcádban lakó lányért, akivel nem foglalkoztak a szülei és drogozni kezdett?

– Felolvastam nekik prófétád ítéletes szavát, megmutattam nekik a Törvényt és a parancsolatokat, hogy tudják: megtérésre van szükségük. Megmutattam nekik a Te igazságodat és elhatárolódtam tőlük, Uram!

– Szeretsz engem és törekszel a jóra, de nem ismersz engem, fiam. Kár, hogy letelt így életed ideje és most kell csak meglátnod, hányszor buktál el, amikor győzedelmesnek hitted magad. Tiéd a Kegyelem, de gyere, tartsunk együtt bűnbánatot, hogy tisztán ülhess asztalomhoz!

Arra a kérdésre - amit tegnap tett fel nekem egy aktivista -, hogy mit kérnék és üzennék az egyháznak.

II. gondolatom

Lájkoltam egy balliberális középkorú zsidó fickót, aki feladta a rendes munkáját azért, hogy egy kommunában élhessen a barátaival-követőivel, a kommunista vagyonmegosztást hirdeti (a gazdagok adják oda a vagyonukat a szegényeknek), kurvákkal és uzsorásokkal látták együtt, a vallásosok persze gyűlölik, kész keresztrefeszítés, amin átmegy, de ő csak azt mondogatja, hogy “chill srácok”, szeressünk ne háborúzzunk és virágokból fon koszorút a fejére. Ja nem, az csak tövis.

III. gondolatom

“Amint a farizeusok közül való írástudók látták, hogy bűnösökkel és vámszedőkkel eszik együtt, szóltak tanítványainak, hogy a vámszedőkkel és bűnösökkel eszik. Amikor ezt Jézus meghallotta, így szólt hozzájuk: „Nem az egészségeseknek van szükségük orvosra, hanem a betegeknek; nem azért jöttem, hogy az igazakat hívjam, hanem hogy a bűnösöket.” (Márk 2, 16-17)

Ugye tudod, hogy ez irónia? Vagy a farizeusoknak ne lett volna szükségük orvosra, akik aztán keresztre adták Jézust?

A vitatott történelmi megítélésű Horthy Miklós mellszobra a Szabadság téri templom előtt (eddig az épületben volt)

Kire mondanád ma, hogy Jézusi? Aki melegekkel, muszlimokkal, megerőszakolt nőkkel, “rohadt liberálisokkal” és más rasszúakkal, sok olyannal ül asztalhoz, akiket sok templom nem lát szívesen, hogy a békéről beszéljenek?. Vagy aki a szabadság téri református templomban Wass Albert-, Szabó Dezső- és Horthy-szobrot is avat?. Vagy a hivatalban lévő szeged-csanádi megyéspüsök, aki szerint a menekülteket nem kell befogadni és a pápa nem tudja miről beszél.

Mit gondolsz?

Békesség veletek.

Ne felejtsd el megosztani, ha értesz és egyetértesz!

Iratkozz fel a hírlevelemre, hogy ne a Facebook döntse el, mi jut el hozzád!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

* kötelező mezők

Tetszett a cikk? Itt lájkolhatod az oldalamat, hogy a következőről se maradj le!

Hasonló cikkeket olvashatsz az alábbi témákra kattintva!