Miért nem kell félned a terrortámadásoktól

Ágoston László bio photo By Ágoston László

Sokan akarják, hogy rettegj és gyűlölj. Ezt akarják a terroristák, ezt akarja sok médiaorgánum és sok opportunista politikus. Én most azt szeretném megmutatni neked - higgadt racionalitással -, hogy miért ne tedd. Hogy miért kell tudnod megőrizned a józanságodat és az emberségedet.

Láttad az index “Terrortámadástól fél a magyar vidék” című videóját? Egy nógrád megyei faluban készítettek riportot és arra a megállapításra jutottak (az október 2-i népszavazás előtt pár nappal), hogy “Az emberek terrortámadástól, nemi erőszaktól, rablástól rettegnek. Alig néhányan gondolják, hogy nem kell mindenkitől félni.” Nagyon leíró volt a helyi mondjuk Eperlugas Presszó teraszán lezajlott párbeszéd:

Riporter: - Tartanak mondjuk attól, hogy itt, ebben a faluban terrortámadás lehet? Válaszadó: - Hát mér’? Hogyne! Persze! Bárhol lehet.

Most viszont gondolkodjunk félelemkeltés nélkül, logikusan. Tételezzük fel, hogy tényleg meghalt 300 fő terrortámadásban Európában az elmúlt négy évben, mint ahogyan azt a kormányközeli origó írja. Ebbe (a számok növelése céljából) belevették a törökországi eseteket is és nyilván a norvég szélsőjobbos (véletlenül sem bevándorló vagy muszlim) Anders Breivik 77 halálos áldozattal járó támadása is bekerült. Ehhez képest ugyanebben az időszakban

  • Légibalesetben meghalt 532 ember
  • Vonatbalesetben 111 fő (de 412 megsérült)
  • Autóbalesetben pedig a világon minden hatodik másodpercben meghalt egy ember, Magyarországon a statisztika alapján 12 óránként (!) halt meg valaki így.

Nem folytatom. Sajnos pontos számokat nem találtam, de a kutakodásom alapján reálisan 10-12 fő halhatott meg kutyatámadásban 2012 óta Magyarországon, míg terrortámadásban egy fő sem. Mégsem rettegünk a repüléstől, a vonatozástól, az autózástól és nem látom a “Magyarországra nem kellenek kutyák!” - kommenteket sem.

Itt egy megbízhatónak tűnő adatsor az elmúlt évekről. Érdekes… az adatok fényében lehet, hogy nem is most halnak meg terrortámadásokban a legtöbben Európában? Nem lehet, hogy manipulálni akarnak minket?

Egy másik logikus végiggondolni való: vajon mennyire reális, hogy egy fanatikus barom mondjuk Bátonyterenyén robbantson? Képzeld csak el: elszánja magát, hogy odaadja az életét vagy életfogytiglanra kerül azért, hogy terrortámadást hajtson végre. EREDMÉNYT fog akarni. Sok halottat. Nagy felfordulást. Teherautóval fog behajtani egy karácsonyi vásárba, nem pedig egy a számára marginális jelentőségű ország (vajon tudja egyáltalán, hol van a Kárpát-medence?) marginális jelentőségű városában fog valami marginális jelentőségűt végrehajtani. Nem látom be, hogy miért nem fogja inkább a politikailag súlyosabb, létszámban nagyobb és akár csak az angol vagy német nyelvű médiája miatt hírképesebb városokat választani. Nógrádban - a fentebb mutatott videó szerint legalábbis - mégis félnek.

A terrorizmus szó lényege a terror. A terror jelentése “ijedtség, rettegés, rémület”. A céljuk nem annak a pár embernek a halálba küldése volt, akiknek a nevét se tudták, akik rosszkor voltak rossz helyen. A céljuk az, hogy te félj. És ehhez a média és egyes, a félelemből hasznot húzó kormányok önszántukból adnak segítő kezet.

Harcolni akarsz a terrorizmus ellen? Nyugodj meg. Gyászoljuk el a halottakat és ne ülj fel a gyűlöletkeltésnek. A terrorizmusnak nagyobb a füstje, mint a lángja. Ne hagyd, hogy a lelkedben győzzenek!

UPDATE: nyilvánvalónak éreztem, de úgy tűnik, mégis ide kell írnom: a fentiek semmiképpen sem jelentik a terrorcselekmények relativizálását, pláne elfogadását. Az volt a célom, hogy rámutassak, mennyivel kisebb a terrorizmus szerepe az életünkben, mint a média és a kormányzatok kommunikációjának alternatív valóságában. Természetesen a szélsőségekkel harcolnia kell az erre fenntartott szerveknek (pl.: titkosszolgálatok), de a hétköznapokban nem kéne, hogy (ennyire) meghatározó legyen a téma. Pontosan azzal játszunk a terroristák kezére, ha félünk és kirekesztővé válunk. Ezzel sokszorozzuk meg a cselekedeteik erejét.

Ne felejtsd el megosztani, ha értesz és egyetértesz!

Iratkozz fel a hírlevelemre, hogy ne a Facebook döntse el, mi jut el hozzád!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

* kötelező mezők

Tetszett a cikk? Itt lájkolhatod az oldalamat, hogy a következőről se maradj le!

Hasonló cikkeket olvashatsz az alábbi témákra kattintva!