Mi lesz veled Anglia? Tanulsz belőle, Magyarország?

Ágoston László bio photo By Ágoston László

Talán akkor kaptam eddigi rövid Facebookos pályafutásom alatt a legtöbb komoly kritikát, amikor az angolok kilépéséről írtam magamhoz képest meglehetősen szenvedélyes hangnemben. Sokan nem értették, miért tartom a szavazás eredményét ekkora bajnak és többször is elhangzott, hogy tartsam tiszteletben az angol szavazók döntését, ne vízionáljak összeomlást. Egy korábbi cikkben már részletesen megírtam, miért nem tudom elfogadni a döntést</a>illetve azt is kifejtettem, illetve, hogy milyen Európát szeretnék egy nap a gyerekeimre hagyni.

Borzasztóan bántott, hogy a döntésben kirekesztő, szélsőjobboldali motivációk is közrejátszottak - a bevándorlók iránti gyűlöletkeltés volt a kampány egyik sarkalatos pontja. Sajnos azt kell mondjam, a félelmeim eddig (már?) beigazolódni látszanak és az csak a legkisebb baj, hogy a kilépéspártiaknak BEVALLOTTAN nincsen tervük a hogyan továbbra vagy miközben a bizonytalanság miatt folyamatosak a gazdasági és poiltikai problémák a Brexit-pártiak eltolnák a tárgyalásokat, hogy legyen idejük nyaralni… A nagyobbik baj, hogy Anglia - és ezen keresztül az egész fejlett Nyugat - megtapasztalta, hogy milyen az, amikor populista, a bevándorlóellenességre és a rosszul értelmezett nacionalizmusra kihegyezett megélhetési politikusok tömik tele az emberek fejét szeméttel. Túl erősnek hangzik? Az alábbi Twitter-gyűjtemény 117 képet tartalmaz. Ezek EGYETLEN NAP alatt gyűltek össze Sarah Childs Facebook-oldalán.

Szemezgessünk.

“Ne mondd ki hangosan, mit gondolsz nyilvánosan. Ne beszélj politikáról másokkal. Légy elővigyázatos. A gyűlöletbűncselekmények fokozódni fognak!” -anya

A gloucesteri Tescoban: “Ez Anglia! Az idegeneknek 48 órájuk van eltakarodni a [email protected]ába! Ki külföldi itt? Vannak itt külföldiek?”

A lányom meséli, hogy valaki felírta a lányvécé falára az iskolában “[a kislány neve] takarodj vissza Romániába!”

Lengyel munkásokat kérdeztek a Brexitről a BBC-n. Kérték, hogy ne mutassák az arcukat, mert félnek a retorziótól.

Idősebb hölgy magyarázza örömteli arccal a 134-es buszon egy lengyel nőnek a kisbabájával, hogy szálljon le és pakoljon, mert mennie kell haza. Rémisztő.

A mellettem lévő asztalnál megkérdik a lengyel pincérlányt: “Mit vagy ilyen boldog? Mész haza!” A fickó és a barátnője elkezenek röhögni. Gusztustalan.

Addig mókás a dolog, meg viccesek a mémek, amíg nem sétálsz el a Great Portland Streeten egy csoport férfi mellett, akik azt skandálják: “Anglia legyen újra a fehéreké”. Ideges vagyok. (Egy fekete bőrű nő twittje.)

A lányom Birminghamben munka után látott egy csapat férfit, akik egy muzulmán lányt álltak körbe kiabálva: “Takarodj! A kilépésre szavaztunk!” Borzasztó idők…

Épp most értem egy 78%-ban muszlim iskolába. Egy fehér férfi győzelem-jelet mutogatott az arra elmenő muzulmán családoknak. Ez az a rasszizmus, amit legitimált a szavazás.

Elkéstem egy találkozóról, mert a buszmegállóban rasszisták beszélgettek arról, hogyan fogják kidobni a külföldieket. Tovább kellett mennem a következő megállóhoz.

A munkahelyemen ülök, szünet van. Véletlenül hallottam, hogy a kollégám készül megdobálni egy helyi mecsetet. Mit kéne tennem?

Ezekből 117 van a gyűjteményben. Az alábbi magazinvideó szerint csak a muszlimok ellen több, mint 100 a rendőrségen bejelentett rasszista támadás történt a Brexit óta országszerte. (A videó elején egy férfit szólít fel egy fehér angol, hogy “takarodjon az országából”, mire a másik kétszer is elmondja, hogy ő Angliában született angol állampolgár - akárcsak a magyar állampolgárságú, de színesbőrű barátja miatt megvert szegedi diáklány esetében tavaly…)

Nem folytatom. Anglia - és a Nyugat-Európa - megtapasztalja azt, amit mi egy éve, a gyűlöletkampány időszakában tapasztaltunk meg. Nálunk is ugyanez volt amikor például afehér Porschében ülő kedves úriember fenyegetett meg két nőt, hogy megöli őket, ha segítik a migránsokat. A Brexit közkeletű kormánypárti hazai értelmezésével kapcsolatban (Anglia kiállt a migránsok ellen, ahogy Magyarország is teszi) engedd meg, hogy felhívjam a figyelmedet egy apró zavaró tényre: itt most a migránsok például mi, magyarok is vagyunk…

Mit akarok ezzel az egésszel? Egyrészt megmutatni, hogy mi történik azzal az országgal, amelyik felül a populista bevándorló-gyűlölő kisvasútra vonatra. Megosztottság, félelem, kirekesztettség-érzés. Persze, nálunk nincs is annyi betelepülő (tőlünk pont emigrálnak a fiatalok), de a nemzeti alapú kirekesztés és hátrányos megkülönböztetés egyre elfogadottabbá, hogyúgymondjam divatosabbá válik… Másrészt amikor legközelebb migránsozni kezdenél (nem a megoldásról beszélgetni, hanem az “ezek mind”-kezdetű mondatokra gondolok), fusson át az agyadon, hogy amit most te mondasz a bevándorlókra, ugyanazt más a magyarokra mondja Angliában. Felháborít? Csak tükröt tart…

Ez a gyűlöletkeltés vége. Akarod?

Ne felejtsd el megosztani, ha értesz és egyetértesz!

Iratkozz fel a hírlevelemre, hogy ne a Facebook döntse el, mi jut el hozzád!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

* kötelező mezők

Tetszett a cikk? Itt lájkolhatod az oldalamat, hogy a következőről se maradj le!

Hasonló cikkeket olvashatsz az alábbi témákra kattintva!