26. heti Kapanyél-díj: a focin kárörvendőknek

Ágoston László bio photo By Ágoston László

A magyar közbeszéd színvonalát látva megalapítottam a Kapanyél-díjat. Azok kapják, akik mondanivalójukkal és/vagy stílusukkal elveszik a kedvünket a beszélgetéstől. Minden díjhoz jár pénzjutalom: ahány lájkot kap a cikk, annyi forintot fizetek egy hajléktalanokat támogató szervezetnek. Az egésszel két célom van:

Egyrészt felhívni a figyelmet arra, hogy a gép “túloldalán” is emberek ülnek, akik **tiszteletet érdemelnek** akkor is, ha más véleményen vannak, mint mi.

Másrészt megmutatni, hogy sokan vagyunk, akik képesek és vágynak az építő, intelligens, előrevivő diskurzusra.

Teremtsünk értelmes közbeszédet Magyarországon!

A 26. héten Kapanyél-díjat kapnak: A magyar labdarúgó válogatott nyolcaddöntőbeli kiesése után “énmegmondtam”-ozók és ellendrukkerek

Nem szereted a focit? Teljesen rendben van. Utálod, hogy politikát csináltak a fociból és stadionokat építenek a pénzedből? Én is. Nem tudsz azonosulni a törő-zúzó huligánokkal? Én se (bár a szurkolók tudtommal kulturáltak voltak most). Zavar, hogy más sportok nem kapnak ekkora ünneplést? Megértem. Kezeljük a helyén, ettől még nem lettünk világverők? Igen, igaz.

DE

Kiver a hideg veríték azoktól, akik “nacionalista hőzöngésnek” nevezik azt az élményt, amit egy ország kapott az erején felül teljesítő szekszárdi, szombathelyi, pécsi meg nyírlugosi srácoktól. Attól pláne, hogy ebből a gyűlöletkeltésből remélnek politikai hasznot…

Aztán azoktól, akik most pocskondiázni kezdenek!

Miért olyan fontos ez? A foci miatt? Nem. Azért, mert ez az a magyar-magyar elleni, ember-ember elleni “dögöljön meg a szomszéd tehene”-mentalitás, ami beragadt kézifékként lassítja a fejlődést mindehol. Rá szeretnék mutatni, hogy feleszméljen, aki csinálja és hogy ne tolerálja a társadalom.

Valamit talán elkezdődött. Talán évtizedek után megint egymásra talált a nemzet (újpesti-fradista, fideszes-dékás örült együtt két hétig). Nyugalom volt, amit évek óta nem tapasztaltunk. Tanuljunk meg örülni egymás örömének. És ha lehet, ne csak a fociban.

Ne felejtsd el megosztani, ha értesz és egyetértesz!

Iratkozz fel a hírlevelemre, hogy ne a Facebook döntse el, mi jut el hozzád!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

* kötelező mezők

Tetszett a cikk? Itt lájkolhatod az oldalamat, hogy a következőről se maradj le!

Hasonló cikkeket olvashatsz az alábbi témákra kattintva!